När man idag tänker på ordet cirkus är det nog många som får en bild av ett stort cirkustält, en rund manege med en ropande cirkusdirektör i mitten och elefanter som balanserar bollar på snabeln. Trapetskonstnärer, clowner, hästar och exotiska djur är också vanliga inslag. Nuvarande cirkusar reser från stad till stad med lastbilar och sätter upp sina föreställningar. Det blir många resdagar per år, och cirkusfolket är experter på att snabbt ta upp och ner sina tält och packa ihop allting.
Ibland kan även vi vanliga människor känna oss som en riktig cirkus. Vi som inte är lika vana vid att snabbt och smidigt packa ihop allting för en flytt känner det ofta som att vi tagit oss vatten över huvudet när flyttlasset snart ska gå. Att då kunna få hjälp av https://qleano.se/ med flyttstädet underlättar massor. Att hålla på och städa in i det sista är inte roligt, och om man har lite för bråttom är det en stor risk för att städningen i slutänden inte blir godkänd och man måste göra om allting igen.
Cirkusen har funnits sedan romartiden. Där var en cirkus en byggnad gjord för kapplöpningar och namnet kommer ifrån att hästarna sprang runt, runt i en kapplöpningsbana.
Cirkusen som vi känner till den idag har funnits sedan 1700-talet. År 1768 arrangerade Philip Astley den första moderna cirkusföreställningen i London. På denna föreställning var det hästar och deras ryttare som stod i fokus, och de genomförde fantastiska uppvisningar. För att ryttaren, som utförde balanskonster på ryggen av en galopperande häst, lättare skulle kunna hålla balansen var ridbanan rund. Så småningom introducerades även andra underhållare, såsom jonglörer och akrobater, och även andra djur än hästar.
I Europa introducerades det klassiska cirkustältet inte förrän på 1900-talet, även om kringresande cirkusar funnits i USA sedan 1800-talet. PT-Barnum och James A. Bailey gav cirkusen ett större genomslag i USA.
Cirkusen har fortsatt att utvecklas, och med tiden har fler och fler djur av skyddsskäl förbjudits på cirkusar. Cirkusarna har fått anpassa sig till detta, och år 2019 blev en tysk cirkus den första att använda hologrambilder av djur istället för riktiga djur. Detta sätt att underhålla har tagits väl emot av djurrättsaktivister och kan mycket väl vara framtidens cirkusföreställningar.