Cirkus förknippas ofta med magiska ögonblick från barndomen, med djur som gör konster, clowner och sockervadd. Men idag befinner sig cirkusen i förändring. Djuren är på väg bort och mer vuxna former är på väg in. Nycirkusen tar över allt mer av cirkusscenen och vissa cirkusar har lämnat det barnsliga bakom sig.

Skapa en helkväll

Nycirkus är inte ett helt nytt fenomen längre, men det är en konstform som utvecklas hela tiden och hittar nya former. Det finns en cirkushögskola i Sverige, som ger utövare möjlighet att få vägledning, träning och tid att utvecklas. Det finns många talanger inom cirkusens område, som alla har sina idéer om hur cirkusen kan utvecklas och göras till något nytt. En föreställning med nycirkus är allt annat än barnslig. Du kan dessutom öka den vuxna känslan genom att ni ses hemma hos dig innan föreställningen, delar på vin från vinoteket.se och lyxiga tilltugg, innan ni ger er av tillsammans. På det sättet kan ni få en helt oförglömlig kväll och kanske att något av barndomens magi kommer tillbaka.

Cirkusens nya former

Trots att det finns en cirkushögskola finns det inte särskilt många arbetstillfällen för cirkusartister i Sverige. Det gör att många får jobba utomlands, där det kan finnas cirkusar som behöver folk. Andra försöker skapa föreställningar som kan nå fram till en annan publik än den som i vanliga fall söker sig till en cirkus. Hela tiden sker en utveckling och nya samarbeten och idéer tar form. Ett spännande exempel på något nytt är Philip Glass cirkusopera som utformades i samarbete med Cirkus Cirkör.

Vin och cirkus?

Funderar du på att skapa en helkväll och träffa vännerna för att dricka vin innan en föreställning? Kanske känns det som en konstig kombination med cirkus och vin, men med vin från vinoteket.se kan du bjuda på vanliga tilltugg, som ost och kex. Vill du förstärka cirkustemat, uppmuntra till samtal och delande av minnen från barndomen kan du kombinera det du köper från vinoteket.se med tilltugg som förknippas med cirkus. Popcorn i papplådor skapar en särskild stämning, och sockervadd går faktiskt att göra själv! Det är en utmaning att hitta ett vin som passar till sockervadd, men det är faktiskt inte omöjligt. Vill du använda dig av de lekfulla inslagen som påminner om barndomens cirkusar kan det vara klokt att kombinera det med några mer vuxna alternativ, till exempel en charkbricka, eftersom alla inte uppskattar det sockersöta.