Drömmer du om att bli en cirkusartist? Kanske är det en barndomsdröm från att ha besökt magiska föreställningar på olika cirkusar under uppväxten. Faktum är att din dröm kan besannas eftersom det finns ett antal utbildningar att välja mellan för att kunna bli en cirkusartist. Däremot bör det tilläggas att det krävs talang och motivation för att arbeta på cirkus, eftersom det inte är ett vanligt yrke. Det kan med andra ord vara mycket svårt att bli konstnär om du inte har talang.

Olika utbildningar

Det finns några utbildningar som du kan söka till som exempelvis kandidatprogrammet hos Stockholms Konstnärliga Högskola för cirkus. Här kommer du att kunna utforska din konstnärlighet och konstnärliga språk plus få möjlighet att utveckla din disciplin. Detta är en utbildning för den som vill arbeta som cirkusartist. Under utbildningen kommer du att kunna utveckla ditt konstnärliga uttryck inom flera varierande konstformer. Arbetsmarknaden är både nationell och internationell och cirkusartister kan arbeta antingen ensam eller i grupp, eventuell tillsammans med andra konstformer.

Arbetsplats

En cirkusartist kan få en fast arbetsplats men behöver vara beredd på att arbeta som frilans, säsongsarbetare eller som resande artist och uppträda på varierande platser. En cirkusartist som arbetar frilans eller som resande artist kan behöva en egen bil precis som många andra vanliga svenskar gör. Hos Riddermark Bil kan du både köpa eller sälja begagnade bilar i Stockholm på någon av de många anläggningar som företaget har i Stockholmsområdet. Hos Riddermark Bil kan du som letar efter en begagnad bil hitta över tusen bilar att välja mellan, från ekonomiska familjebilar till snabba och exceptionella sportbilar. Hos Riddermark Bil kan du tryggt köpa en bil till bra pris eller sälja din bil för direkt betalning.

Ett kreativt yrke

Att vilja att bli en cirkusartist är att välja ett kreativt konstnärligt yrke som är en kombination av teater och exempelvis akrobatik. Traditionellt har barn till cirkusartister själva blivit cirkusartister eftersom yrket nedärvts inom cirkusfamiljer. Det innebär att barn tränas inom cirkusyrket redan från det att dom börjar gå och har dessutom cirkuslivet i blodet. Utbildningsbakgrunden för cirkusartister varierar stort eftersom en del har genomgått en utbildning i cirkus, andra är självlärda eller kommer från cirkusartistfamiljer som har lång tradition i cirkusframträdanden.

Samtida Cirkus

Det finns många fler möjligheter för cirkusartister att arbeta än endast i en cirkus. I vår samtida cirkus presenteras jobb för cirkusartister i många miljöer och i olika former. Du kan till exempel uppträda i evenemang eller festivaler eftersom gränserna tänjts för hur och var cirkusartister kan arbeta. Som artist beror det på hur du valt att uttrycka din cirkuskonst och hur den presenteras. Som med alla andra konstnärsyrken gäller det att arbeta på hur du bemöter din publik, förmåga till improvisation och gestaltning samt underhållningsvärde. Som duktig och underhållande artist kan du räkna med att du kommer att bli eftertraktad och få gott om arbetstillfällen.

Är det ett farligt yrke?

Precis som med många andra yrken kan det innebära risker att arbeta som cirkusartist. En artist utför ofta farliga uppträdanden. Men det handlar lika mycket om att minimera riskerna och en artist utför sällan uppträdanden som de vet att de inte klarar av. För svåra och riskfulla uppträdanden brukar det finnas säkerhetsanordningar för att skydda artisten ifall de misslyckas. Det är lika viktigt att skydda publiken från att bevittna en hemsk olycka som för att skydda cirkusartisten.