Många har en romantiserad bild av hur det är att arbeta på cirkus. Ofta florerar berättelser om hur någon rik och uttråkad ung dam har förälskat sig i

Många har en romantiserad bild av hur det är att arbeta på cirkus. Ofta florerar berättelser om hur någon rik och uttråkad ung dam har förälskat sig i stadens besökande cirkusclown och rymmer iväg med honom när cirkusen kör iväg till nästa stad. Det finns en djupt rotad bild av cirkusen som en symbol för frihet och ett alternativt sätt att leva som egentligen inte stämmer särskilt väl överens med verkligheten. De som arbetar på cirkus kan vittna om att det är en tuff livsstil som definitivt inte passar alla och det är ofta hårt arbete som upptar dygnets alla vakna timmar. Den amerikanska filmen Water for Elephants från 2011 har lyckats fånga något av cirkusens romantiska skimmer.

Kärlekshistoria

Handlingen utspelar sig på 1930-talet och inleds med att huvudpersonen Jacob Janowski (Robert Pattinson) som en gammal och trött man återberättar historien om sitt livs kärlek för en cirkusarbetare. Som ung läste han till veterinär, men på examensdagen går hans föräldrar bort i en bilolycka, vilket gör att han förlorar allt. Alla familjens pengar hade gått till hans utbildning. I brist på både bostad och jobb hoppar han på ett tåg som visar sig tillhöra cikusen Benzini Brothers. Lyckligtvis får han jobb som veterinär.

Föreställningens stjärna Marlena (Reese Witherspoon) är både en talangfull cirkusartist och en sann djurälskare. Jakob blir förälskad i henne trots att hon är ägaren August Rosenbluths (Christoph Waltz) fru. De båda inleder en kärlekshistoria i en tuff och hård värld där kärlek är få förunnat. Jakob är beredd att göra vad som helst för deras kärlek, men frågan är om Marlena vågar följa sitt hjärta. Filmen bygger på en roman av författarinnan Sara Gruens med samma namn från 2006.