De allra flesta har någon gång besökt en cirkus eller sett en cirkus på TV. Att uppleva atmosfären i verkligheten är svårslaget. Det finns så mycket att ta del av och inte sällan utför cirkusartisterna och deras djur fantastiska och hisnande nummer. Clownerna lockar fram skratt med sina tokigheter och cirkusdirektören återställer ordningen och annonserar de olika framträdandena. Tältet är stort och imponerande och många barn och vuxna har ivrigt suttit på sina platser genom åren och tålmodigt väntat på att föreställningen skulle börja. Hur uppstod detta fängslande fenomen?
Den moderna cirkusen
Den moderna cirkusen som vi känner den uppfanns av engelsmannen Philip Astley när han öppnande en amfiteater i London 1768. Han kom på den briljanta idén att samla många nöjen och nummer i en och samma föreställning och på hans cirkus kunde man se gycklare, akrobater och ryttare som utförde alla möjliga och omöjliga konster tillsammans med sina hästar. Det var redan mycket populärt att titta på dessa nummer vart och ett, men tillsammans under samma tak blev det en riktig braksuccé. Faktum är att det gick så bra att många apade efter konceptet och snart byggdes specifika cirkushus för ändamålet i många engelska städer. Så småningom tillkom också vilda djur, clowner och till och med naturkatastrofer som man iscensatte på olika sätt. Cirkusen spred sig senare till bland annat Frankrike och vidare till övriga Europa.
Begreppet cirkus
Astley var själv före detta brittisk soldat inom det ridande kavalleriet och försörjde sig som ridkonst-lärare efter att armékarriären hade tagit slut. Hela idén om en halsbrytande föreställning med extra vågade ridkonster och trick grundade sig helt enkelt i att han behövde mer pengar för att kunna försörja sig. Själva begreppet och benämningen cirkus uppfanns dock av en konkurrent. Charles Hughes öppnade nämligen föreställningen “Royal Circus” i den brittiska huvudstaden 1782 och därmed hade namnet cirkus sett dagens ljus.
Det tog dock lite längre tid för begreppet att utvecklas till den form av cirkus som vi är vana vid idag, där föreställningen utförs i ett stort cirkustält av ett kringresande sällskap. Tältet som fenomen i samband med cirkusar blev inte vanligt förekommande förrän kring 1800-talets början i USA. Det dröjde dock ytterligare ett sekel innan trenden nådde Europa. 1900-talet blev också det århundrade där cirkusen utvecklades på allvar. Med ett ursprung i ridkonst och tillhörande ryttare kom cirkusen nu också att omfatta en hel del djur. Dessa djur innefattade till exempel hundar, elefanter, lejon, apor, tigrar, sjölejon och ibland även flodhästar, noshörningar, och giraffer. I Norden är det dock inte tillåtet med rovdjur och apor. I Sverige är det också förbjudet med vilda djur och sedan 2019 får man inte längre ha elefanter på cirkus. Förutom djur blev det också vanligt med clowner, jonglörer och akrobater.