Sveriges kanske mest kända och berömda cirkus heter Cirkus Scott och den grundades redan 1937 av de fyra bröderna Bronett. Bruno, Karl, Natini och Her

Sveriges kanske mest kända och berömda cirkus heter Cirkus Scott och den grundades redan 1937 av de fyra bröderna Bronett. Bruno, Karl, Natini och Herman Bronett var riktigt berömda clowner på den tiden, så berömda att de turnerade runt om i Europas städer. Släkten Bronett har sysslat med cirkus och underhållning ända sedan 1600-talet, men det var först när clownen Bruno rymde med den tyska adelsflickan Käte från Berlin som bröderna gjorde slag i saken och tillsammans grundade Cirkus Scott.

Familjeföretag

När clownbröderna en efter en dog i alltför unga år tog Käte Bronett till sist över hela cirkusen och drev den med järnvilja och framgång till 1982 då sonen François Bronett tog över som cirkusdirektör. Han gjorde familjeföretaget känt såväl utomlands som inom Sveriges gränser, och inte minst blev Cirkus Scott ett riktigt stort namn i cirkusvärlden. Han älskade cirkusen och jobbade hårt och intensivt för cirkusens bästa. Tyvärr gick även han bort alldeles för tidigt i Monte Carlo 1994. De sörjande sönerna Henry och Robert Bronett tog över familjeföretaget och fortsatte att driva cirkusen vidare, ibland tillsammans och ibland var för sig. Idag har dock båda bröderna lämnat manegen och livet som cirkusdirektörer för gott och har gått vidare till andra projekt.

Bröderna Bronett har dock fortfarande cirkusen i blodet och pratar ofta om sina barndomsminnen. Henry Bronett var bara 3 år gammal när han för första gången uppträdde på Cirkus Scott. Iklädd cowboykläder satt han i en häst-vagn med en hink konfetti som han till allas jubel och förtjusning naturligtvis hällde rakt över huvudet på den förvånade kusken. Bröderna brukade spendera mycket av sin tid på olika tåg genom Europas huvudstäder och hjälpte ofta till att sköta om cirkusens djur. Inte sällan prövade de också på de olika nummer som cirkusen erbjöd. Det var naturligtvis en idyllisk barndom även om de ibland drömde om att rymma från cirkusen när andra barn kanske drömde om att rymma till den.

Bröderna Bronett har lämnat sitt avtryck i släktens historia och bland annat satte de också upp en berömd tävling mellan åren 1995 till 2003, samt 2009 till 2010 som hette “Cirkusprinsessan”. Här tävlade en rad talangfulla kvinnliga cirkusartister om den åtråvärda titeln. Författarinnan Marie Olofsson har skrivit en mycket intressant bok om familjen Bronett som heter “Bronett’s – Historien om en cirkusfamilj” som gavs ut 1995.