Alla har vi någon gång hört talas om eller upplevt cirkusar med glada clowner, fantastiska djur med våghalsiga och professionella artister. Ordet cirkus härstammar från latinets circus som står för ring eller cirkel. En cirkus är en konstform med nöje och underhållning där akrobater, jonglörer, luftartister, dresserade djur och roliga clowner står för evenemanget.

Fördelar med cirkusar

Att gå på en cirkus kan bli ett minne för livet och man får en riktigt unik upplevelse. Fördelarna med att gå på en cirkusföreställning är att man får en stor variation på underhållning och både stora som små uppskattar ofta utbudet på en cirkus. En cirkusföreställning kan sägas vara en show där personalen som uppträder är vältränade och mycket begåvade. En spännande föreställning med vilda tigrar, stora elefanter, eller luftartister som gör otroliga konster, uppskattas mycket av barn. Vill man hålla ett barnkalas på cirkus är det den perfekta platsen! Barn älskar underhållning eller till exempel kreativa pyssel. Något som barn ofta älskar, är spännande klistermärken i glada färger, coola, unika eller söta utföranden.

Att gå på cirkus som vuxen kan passa perfekt som en annorlunda kväll med vännerna eller varför inte på dejten? Personalen som arbetar på en cirkus är mycket vältränade och utbildade. Ett inslag som publiken uppskattar är den fascinerande och skickliga lindansen utförd med otrolig skicklighet och balans. På en cirkusföreställning har man aldrig tråkigt och man kan ofta äta och dricka gott på cirkusområdet.

Kända cirkusar i Sverige

Några välkända cirkusar i Sverige som turnerar runt är Cirkus Maximum, Cirkus Scott, Cirkus Bambino, Cirkus Rhodin eller kända Brazil Jack. Något som varit och är ett mycket kontroversiellt samtalsämne är djuren på en cirkus. Visst finns det rykten och fakta om att djur har farit illa, men nu står alla djur inom Sverige under stort beskydd och Sveriges cirkusar ser till att djuren behandlas väl. En av våra mest väletablerade cirkusar är Cirkus Maximum. Faktum är att mellan år 1982-1989 hette den Cirkus Minimum. Med sin otroliga underhållning och äventyrliga atmosfär, är Cirkus Maximum väl värt att besöka och man får ett unikt minne för livet.

Förr hade cirkusar alltid ett visst tema som följer med fram till idag. Idag finns det något som även kallas nycirkus. Konceptet bygger på en berättande historia och nycirkus förenar teater och konst på ett kreativt och skapande sätt. Nycirkusen startade runt 1970-talet i Frankrike och ett bra exempel på ett av världens mest kända nycirkusar är Cirque De Soleil. Här ser man stora shower med färgsprakande kläder och fenomenala konster. Vilken typ av cirkus man än väljer, är man med och ser en levande show med artister som strävar efter den bästa upplevelsen man kan få!