Har du någonsin varit på en cirkus och blivit fascinerad, förtrollad och fått en fantastiskt minnesvärd upplevelse? För att sedan komma till en föreställning kallad nycirkus som mer liknar ett fartfyllt humoristiskt spektakel, en fars med akrobatik, ljus och ljud? Det finns förstås både bra och mindre bra nycirkusar, precis som med all scenkonst. Men vad innebär nycirkusen, vad är det för genre och hur uppkom den?
Genren nycirkus tar sin början under 1970-talet och i Frankrike. Den tidigare traditionella cirkusens popularitet hade börjat dala rejält. Cirkuspubliken hade börjat tröttna på de vanliga clownnäsorna, knivjonglörerna, trapetsartisterna, de sittande elefanterna och de traditionella cirkusartisterna. I stället började cirkuskulturen i Frankrike att söka efter alternativa uttrycksformer, artister med specifika och udda talanger. Nycirkusen ville ge publiken andra typer av upplevelser än de mer traditionella cirkusupplevelserna. Nycirkusen implementerade den fria alternativa teatermiljön i repertoaren och ville på allvar spränga ramarna för vad en cirkus skulle kunna tänkas innehålla, berätta och vara.
Dyrt eller billigt?
Biljettpriserna för att gå på nycirkus eller mer traditionell cirkus skiljer sig inte nämnvärt. Det som skiljer är snarare upplevelsen! Studerande, ungdomar och pensionärer kan ofta ha rabatterade erbjudanden till olika cirkusevent. Är du 55+ kan du hitta erbjudanden på Hej Senior och finna en mängd olika rabatter. Biljettpriset för att gå på en modern nycirkus ligger på ca 220-300 kr. Men håll utkik efter olika erbjudanden! Kultur på scen med artister och liveframträdanden kostar alltid en slant och så även biljetterna för att uppleva nycirkusen.
Modern nycirkus
Det som framförallt karaktäriserar modern nycirkus, i motsats till den traditionella cirkusen, är att nycirkusens vill skapa en narrativ föreställning med en linjär berättelse – det skall finnas en början och ett slut. Traditionella cirkusar kännetecknas mer av ett staplande av spektakulära artister och cirkusnummer – där det hela avslutas med en grand finale! Nycirkusen liknar mer en konstform baserat på ett tema eller ett skrivet manus, där berättandet står i centrum och inte cirkusartisten i sig. De traditionella inslagen av akrobatik, jonglering, trapets eller lindans sammanblandas ofta med projektioner, teater, dialog, musik och dans. Sammantaget ger detta publiken ofta en mer teatralisk upplevelse än vad en mer traditionell cirkus kan erbjuda. Om du aldrig varit på nycirkus, prova! Du kommer förmodligen bli både berörd, förvånad och hänförd!