Julen är kanske den tradition som flest svenskar ser fram emot och respekterar. Eller okej, julklappar, lutfisk, tomtar och julgranar är kanske inte en historiskt “korrekt” representation av Jesu födelse. Men dagens julfirande, hur än den nu blivit som den blivit, är en tradition som blivit en symbol för harmoni och trygghet.

Många kanske därför tycker att det är svårt att variera firandet i någon större grad. Det ska liksom stå ljusstakar i fönstren och skinka på julbordet. Men den som faktiskt vill skapa ett nytt tema, till exempel cirkustema, på julfirandet, bör få göra det! Vad är det värsta som kan hända? Cirkus som kulturfenomen har förändrats och moderniserats till sådan grad att man inte nödvändigtvis behöver utsmycka julen med klassiska cirkusikoner. Kör på det som känns bäst!

Ett område där man har ganska stora kreativa möjligheter att anpassa dekorationen är i julgranen. Att exempelvis hänga jongleringsbollar och miniclowner i en julgran är väl inte konstigare än att hänga julkulor och änglar? Pepparkakor och godis kommer ju också i tusentals olika former och varför då inte slänga in några elefanter, clowner, flodhästar och lejon? Det är enkla knep som bibehåller alla typiska julaktiviteter, men med lite lustfylld cirkusatmosfär!

Är du eller någon annan i firarsällskapet lite av en showperson, kan det kanske vara en idé att skapa en liten minicirkusshow med clowner, komiker, trix med husdjur och annat skoj. Oavsett hur det slutar kommer det garanterat bli ett minne för livet!