I Sverige finns det ett flertal cirkusar som reser runt under vår, sommar och höst. De stannar till på olika orter och håller föreställningar innan de reser vidare. Även utomlands är det vanligt med cirkus. Men hur är det egentligen att arbeta på en sådan? Vilka krav finns på personalen, vilka arbetsuppgifter förekommer och är arbetet väl avlönat?

Hitta rätt personal

Oavsett vad man arbetar inom är det viktigt att finna rätt personal till företaget. Det finns flera sätt att hitta personal på. Man kan till exempel använda sig av en tjänst som The place för att få hjälp med annonsering, intervjuer och mycket annat. Man kan också annonsera efter personal i sociala medier, tidningar och på andra ställen. Att sätta upp anslag i mataffären eller kanske på en tavla inne i cirkustältet är inte heller fel.

Personligheten är viktig

När det gäller anställda inom cirkus måste man ta hänsyn till flera saker. Personligheten hos de anställda är en sådan sak man måste se till. Den anställde måste kunna möta gästerna och denne får inte heller vara rädd för att ta i om det behövs. Man måste också kunna bete sig på ett naturligt sätt på scen. Beroende på arbetsuppgifter kan man spendera olika mycket tid i cirkusens manege, men man kommer aldrig undan den helt.

Fysiska krav

Om man arbetar på en cirkus är de fysiska kraven ofta relativt hårda. Man måste till exempel kunna hjälpa till med att resa tältet, ta hand om djuren, bära redskap och annat. För lindansare, akrobater och liknande är de fysiska kraven självklart ännu större. Om man inte kan utföra de saker man är anställd för kan man ganska snart bli av med jobbet eftersom att cirkusen då behöver anställa någon ny.

Olika arbetsuppgifter

På en cirkus finns väldigt många olika arbetsuppgifter. Här finns chaufförer, personer som sköter och tränar djur, clowner, akrobater, cirkusdirektör, vakter, balanskonstnärer, biljettförsäljare och mycket annat. Många gånger hjälps man dock åt med olika saker och det medför att många som arbetar på cirkus kan utföra flera olika trick och konster.

Lön

Hur mycket man tjänar på att arbeta på cirkus varierar. Om man har lång erfarenhet och lockar många besökare tjänar man ofta mer än om man bara tar hand om cirkusens djur. Man kan inte förvänta sig att bli miljonär på arbetet men ofta tjänar man så att man har en hyfsad månadslön.

Ett resande arbete

När man arbetar på en cirkus får man inte vara allt för låst vid sin hemort. Arbetet innebär nämligen en hel del resande. Om man har barn eller husdjur måste de antingen följa med eller så får man ordna en vakt åt dem. Innan man tar arbete på en cirkus bör man alltså vara medveten om att man inte kan vara hemma precis så mycket som man önskar.