I boken [Truevine: Two Brothers:https://www.theguardian.com/books/2017/mar/15/american-freakshow-the-extraordinary-tale-of-ruevines-use-brothers] av författaren Beth Macy berättas historien om två bröder som kidnappades som barn och tvingades in i ett liv som en av akterna i en cirkus. En så kallad ”freak show”.

[IMAGE=bghW8wdyui8g.jpg]

George och Willie Muse, brödraparet som den här historieskildringen kretsar kring, hade olyckan att födas som svarta albinos under en tid då delar av USA var starkt präglade av en institutionaliserad rasism. Det var dessa ödets sammanträffanden som gjorde att de blev kidnappade när de var nio respektive sex år gamla.

[IMAGE=fp69XVfi5tKD.jpg]

En cirkus är ju en kringresande typ av företag. Om du driver egen firma är sannolikheten stor att detsamma inte gäller för dig. Men det kan också vara så att du trivs med flexibla lösningar. Oavsett vilken typ av lokal du söker kan https://workaround.io/se/ hjälpa dig. Hos dem kan du antingen söka en lokal som faller dig i smaken, eller låta dem hjälpa dig och matcha din firma med den lokal som passar bäst.

[IMAGE=eGZSp1cqkarv.jpg]

Roanoke, Virginia

Sina första livsår spenderade bröderna på en tobaksfarm i Roanoke, Virginia. Det var i samband med att de var ute och jobbade på fälten 1899 som en man från en cirkus kidnappade dem.

Här ska klarläggas att historien inte är helt solklar. Macy noterar i sin bok att det kan finnas en möjlighet att bröderna skickades till cirkusen av deras mor. Argumentet då ska ha varit att deras mamma såg det som osannolikt att de skulle överleva särskilt länge som jordbruksarbetare.

Det var hur som helst i cirkusens värld de hamnade, närmare bestämt the Ringling Brothers Circus, som var en kringresande karnival komplett med elefanter, lindansare och skäggiga damen. George och Willie fick i sitt inslag spela rollerna av Eko och Iko, två kannibaler som sades vara från Ecuador. Som om det inte var grymt nog blev de hindrade från att kontakta sin familj. De fick till och med berättat för sig att deras mor hade dött, trots att hon i allra högsta grad var vid liv och frenetiskt letade efter sina söner.

Bröderna Muses livsöde – snart på bioduken?

Mamman hittar bröderna till slut. Hon stämde då cirkusen och en tid senare dömdes att de skulle få återvända hem. Men det var inte utan att domen också innebar att bröderna skulle återvända till cirkusen senare, vilket de också gjorde. Om de trivdes med det slutet vet vi inte. George dog år 1971, Willie levde dock ända fram till 2001. Bröderna Muses öde var tyvärr inte unikt. Att svarta människor hölls i bur och fick låtsas vara olika typer av infödingar var någonting som under den här tiden förekom relativt ofta i de här sammanhangen. Det är inte omöjligt att historien om bröderna Muse dyker upp på bioskärmar inom en snar framtid. Tydligen pågår just nu förhandlingar om att filmatisera boken.