De flesta håller nog med om att man förväntar sig att hitta en eller flera clowner som ett stående inslag på en cirkus och många cirkusar har också va

De flesta håller nog med om att man förväntar sig att hitta en eller flera clowner som ett stående inslag på en cirkus och många cirkusar har också valt att satsa på clownverksamhet som en del av föreställningen. Clowner som vi känner dem har underhållit sin publik alltsedan 1500-talet i bland annat England och Tyskland.

Pajas

Karaktäristiskt för en clown i cirkusens värld är en figur i färgglada kläder, vit sminkning med röd mun och en stor röd plastnäsa. Cirkusclownen kan liknas vid en dråpligt rolig pajas-liknande figur vars största intresse är att roa publiken. Själva ordet pajas kan låta lite negativt men det finns ett korn av sanning i ordet i den bemärkelsen att clownen ofta förnedrar sig själv på olika sätt i jakten på de åtråvärda skratten. På cirkus jobbar ofta ett par clowner tillsammans med olika tokiga nummer och ibland har de till exempel hundar med i sin repertoar.

Humor

Ofta använder cirkusclownen sig av fysisk humor för att roa sin publik. Klädseln överdrivs gärna med till exempel extremt stora skor som man konstant snubblar på eller väldigt stora peruker som skymmer sikten. För att underhålla sin publik kan clownen till exempel utföra väldigt enkla trick men anstränga sig till det yttersta för att få dem att se komplicerade och svåra ut. Inte sällan sysslar clownerna med att göra ballongdjur, jonglera eller cykla på enhjulingar. Ofta kommunicerar de med varandra genom att använda överdrivna gester och mimik, ibland förekommer även pantomim. Det händer också att cirkusclowner kastar sig ut i en trapets eller hamnar mitt ibland hästarna som en del av deras nummer. Ibland hamnar de ute i publikhavet där de roar sig med att hitta mynt i barnens öron eller dela ut ett och annat ballongdjur.

Oförtjänt dåligt rykte

På grund av att clowner inom såväl litteratur som film ofta har framställts som onda och skrämmande är det inte alla som upplever clowner som roliga och gulliga. Det är egentligen ganska logiskt att clownens glada motsats måste vara negativ och elak. Clowner på cirkus behöver man dock inte vara rädd för utan deras syfte är att roa och underhålla. Clownerna agerar ofta som pausunderhållning i väntan på att akrobater, jonglörer, hästar, lindansare och alla andra nummer ska hinna förbereda sig och positionera sig innan ridån går upp och de kastar sig ut i strålkastarljuset. Då är det bra att clownerna har fått publiken på gott humör och lagt grunden för den fortsatta föreställningen.