Filmen MirrorMask från 2005 är unik i sitt slag och skildrar en skugglik drömvärld dit den unga kvinnan Helena (Stephanie Leonidas) hamnar efter att h

Filmen MirrorMask från 2005 är unik i sitt slag och skildrar en skugglik drömvärld dit den unga kvinnan Helena (Stephanie Leonidas) hamnar efter att hennes mamma har drabbats av en kollaps på familjens cirkus. Det visar sig dock att denna värld är ett fragment av hennes egen fantasi som hon har skapat med hjälp av sina anteckningar. Hur denna värld har fått liv och varför Helena plötsligt befinner sig där är en av alla frågor som driver denna spännande handling vidare.

City of Light

Helena vaknar i skuggvärlden och träffar jonglören Valentine och tillsammans försöker de ta reda på vad som driver skuggvärlden vidare för att kunna stoppa den. De jagas av skuggan som slukar allt i sin väg. Valentine använder en magisk flygande bok för att rädda Helena och de flyger till Ljusstaden. Ljuset håller sakta på att förtäras av den allt mäktigare skuggan som breder ut sig överallt. Det dröjer inte länge förrän Premiärministern och folket tror att Helena är prinsessan från Skugglandet som har stulit den Vita Drottningens förtrollade mask. Utan masken befinner sig drottningen i en evig sömn.

Dubbelgångare

Helena upptäcker märkliga likheter mellan skuggvärlden och hennes egen värld och pusselbitarna börjar sakta falla på plats när hon plötsligt upptäcker att hon kan se in i sitt eget sovrum i den verkliga världen genom att titta ut genom byggnadernas fönster i världen som sakta förintas av skuggor. Hon förstår plötsligt att byggnaderna är resultatet av hennes egna teckningar. Skuggprinsessan är hennes dubbelgångare och hon har tagit Helenas plats i den riktiga världen. Dessutom har hon stulit drottningens mask. När den ondskefulla dubbelgångaren märker att Helena kan se henne börjar hon förstöra alla teckningar för att försäkra sig om att alla vägar tillbaka är stängda för alltid. Prinsessan har använt masken för att ta sig in i den riktiga världen genom Helenas teckningar. Hinner Helena och Valentine stoppa henne och återställa balansen mellan fantasi och verklighet?