Hästar har använts i olika nummer på cirkus alltsedan cirkusfenomenet såg dagens ljus. Engelsmannen Philip Astley som grundlade den moderna cirkusen a

 

Hästar har använts i olika nummer på cirkus alltsedan cirkusfenomenet såg dagens ljus. Engelsmannen Philip Astley som grundlade den moderna cirkusen använde själv hästar i sina nummer i cirkusens barndom. Här var det främst fråga om att sätta upp en vilda västern-show eller ren ridkonst. Ridkonsten har sedan följt cirkusen och blivit ett mycket populärt inslag.

Frieserhästar

Inom cirkusverksamheten använder man gärna frieserhästar, med tanke på att de både är vackra och väldigt lättlärda. Framför allt gör de intryck i manegen när de galopperar runt med sina långa och böljande manar. Frieserhästarna kan vara både vita och svarta. Karaktäristiskt för frieserhästen är dess graciösa sätt att röra sig som verkligen passar i cirkussammanhang. Hästens lugna och stabila temperament gör att den passar utmärkt att dressera för samspel med såväl cirkusens akrobater som andra djur.

Trick i manegen

De flesta som har besökt en cirkus har sett de magnifika hästuppvisningarna i manegen. Det finns en uppsjö av olika varianter men de vanligaste tricken kan delas in i trick som hästen eller hästarna utför samt trick som ryttare och akrobater utför till häst. Uppträdanden med hästar är populära och vackra. När hästarna utför sina trick utan ryttare är de ofta cirkusklädda med plymer på huvudena och vackra glittrande selar som glänser när de galopperar till musiken. Ofta finns en tränare i manegens mitt som dirigerar hästarna i olika riktningar. De kan antingen stegra på kommando, böja sig ner, stampa med frambenen i takt eller till exempel byta varv. Det finns lika många konster som det finns cirkusar och tränare.

Ibland utför ryttare och akrobater fängslande och halsbrytande konster på hästryggen. Det kan handla om ryttare som svingar sig på olika sätt i sadeln, där man kan luta sig åt vardera sida eller till och med snurra runt hästen. Akrobaterna kan hoppa mellan galopperande hästar och många känner säkert igen tricket att stå med ett ben på vardera häst iförd fantastiskt vackra utstyrslar. En riktigt skicklig ensemble kan till och med röra sig mellan tre hästar med olika kroppsdelar vilande på vardera häst. Detta kräver en enorm tillit och ett förtroende mellan ryttare och häst.

En cirkusprinsessa som balanserar upprätt på sadeln till publikens förtjusning kan hänföra ett helt cirkustält till bredden fyllt av åskådare. Musik brukar också användas för att öka känslan av både fart och spänning. Det är inte svårt att förstå hur lugna och stabila hästarna måste vara för att klara av att minnas sina steg, samt kunna hantera både fart, musik och en allt som oftast oförutsägbar publik. Trickridning är naturligtvis inget som uteslutande är unikt för cirkusar utan konstformen har använts i alla tider, inte sällan i filmer, hästshower och på rodeo. Cirkusar har dock ofta hamnat i blåsväder med olika djurrättsorganisationer som hävdar att den här typen av träning är skadlig för djuren.