Den amerikanska musikalfilmen The Greatest Showman från 2017 bygger på den verklige cirkusdirektören P.T Barnums liv och gärning. Hugh Jackman spelar

Den amerikanska musikalfilmen The Greatest Showman från 2017 bygger på den verklige cirkusdirektören P.T Barnums liv och gärning. Hugh Jackman spelar huvudrollen som P.T Barnum.

Sång och dans

Historien om denne fattige pojke som helt på egen hand skapade sig en fantastisk och framgångsrik cirkus återberättas med hjälp av en rad medryckande och lysande sång- och dansnummer. Med sångens hjälp spelas betydande scener upp där Barnum bemöter sin ärkefiende i kulturkritikern från en av New Yorks största tidningar. Denne anklagar honom för att ha utnyttjat och exploaterat utsatta människor genom att göra dem till åtlöje och utställningsobjekt i hans cirkusföreställningar.

Barnum, som framställs som en hjälte, kämpar passionerat för att behålla den fläckfria bilden av sig själv som en mångsidig entreprenör som istället för att utnyttja samhällets utstötta gav dem en möjlighet till ett bättre liv. Det verkar inte spela någon roll varken för manus, karaktärer eller publik att han faktiskt tjänade pengar på en cirkus där huvudattraktionerna bland annat bestod av den fetaste mannen i världen, skäggiga damen och en extremt kortvuxen man med en kropp som en liten pojke. Denna typ av cirkus var sinnebilden av vad som brukar kallas Freak Show.